[6-1]
elég gyors kéz kell, na majdcsak menni fog! puszmuc |
de, jó, kipróbálom! A Nagymamám készített gyermekkoromban szaloncukrot , finom volt!
Unokák még nem ettek ilyent, csak boltit. puszmuc |
Szaloncukor recept |
|
Szaloncukor
|
Hozzávalók: |
Egy tiszta, ép zománcú lábasba tegyünk fél kiló cukrot és hozzá 10 evőkanál vizet. |
Elkészítés: |
Tegyük a tűzhelyre és folytonos kavarás mellett attól fogva, mikor felforr, főzzük 7-8 percig. Ez alatt készítsünk elő egy márványlapot, vagy ha az nincs, egy nagy porcelántortalapot; aztán 1-2 mélytányért, egy gömbölyűaljú poharat, egy kanalat, 1-2 asztali kést és a gyümölcsesszenciákat, citrom- vagy narancslevet, vagy feloldott citromsavat, vagy rumesszenciát, szóval, amivel ízesíteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig főtt a cukor, akkor tegyük meg vele a következő próbát: tegyünk a tányérba egy kanállal a fővő cukorból, és a pohár aljával dörzsöljük. Ha fehéredik, sűrűsödik a dörzsölés után, akkor azonnal vegyük le a tűzről, és kanalanként tegyük a tányérba, a pohárral folyton dörzsölve. Mikor már kissé sűrűsödik, kavarjuk bele tetszés szerint az ízesítőket. Ekkor gyorsan tegyük a márványlapra, és ott is gyorsan dörzsöljük tovább, ameddig olyan sűrű tömeggé válik, hogy késsel vagy kézzel ujjnyi vastag négyzetformára alakíthatjuk. Ha kihűlt, azonnal vágjuk fel szaloncukor nagyságú négyszögdarabokra. |
Csomagoljuk be előbb puha viaszos papírba, aztán színes hártyapapírba, mint ahogy szokás. A gyümölcs-esszenciákat szükség esetén helyettesíthetjük 2-3 kávéskanálnyi lekvárral is. |
Forrás: |
|
|
Eddig mindig tejjel készítettem az élesztős kovászt a beiglihez, most kipróbálom a tejfelest.
Elmondom majd hogy ízlett! Mindmegette? Összes családtag!
puszmuc |
Beigli
Hozzávalók:
Tészta:
1,5 dl tejföl,
20 g élesztõ,
1 tojás
50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
porcukor, csipet só
|
Elkészítése: A tejfölt langyosra melegítjük,
beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztõt. 50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat/margarint, megszórjuk a tetejét 5 dkg porcukorral, 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztõs tejfölt
és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belõle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hûtõszekrénybe rakjuk.
Diótöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
1 vaníliarúd kikapart belseje,
30 dkg porcukor 3/4 dl tejjel elkeverve,
40 dkg darált dió
A cukros tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tûzrõl lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra hûtjük.
Máktöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
20 dkg porcukor 1 dl vízben felforralva,
20 dkg darált mák
A cukros vizet felforraljuk, majd a tûzrõl lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát,
1 citrom reszelt héját és levét, langyosra hûtjük.
Gesztenyetöltelék:
50 dkg gesztenyemassza,
rum/rumaroma,
kevés vaníliás cukor,
Mindezt kikeverjük (lehet beletenni mazsolát, reszelt citrom/narancshéjat, narancsaromát)
Túrótöltelék:
50 dkg túró,
ízlés szerint cukor/méz/édesítõszer,
vaníliás cukor,
reszelt citrom- és narancshéj,
mazsola,
1 tojás és 1 tojás sárgája,
Mindezeket összekeverjük /ha nagyon híg, akkor egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt)
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követõen lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével,
elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütõpapírral bélelt sütõlapra
tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 5 cipóval is. Megkenjük a tetejüket
tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük
tojásfehérjével, és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát sûrûn megszúrkáljuk, hogy ne repedjen szét.
Elõmelegített sütõben sütjük kb 40 percet. Az elsõ 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. Tepsiben hagyjuk kihûlni. Jól tûri a mélyhûtést is.
Megjegyzés:
6 rúd lesz belõle. Ha valaki szereti a különlegeset,akkor meg lehet próbálni
pudingos/gyümölcsös töltelékkel is.
2 vaníliás pudingport meg kell fõzni 7-8 dl tejjel, majd még forrón belekeverni 1-2 marék apróra vágott aszalt gyümölcsöt (sárgabarack, füge, datolya, szilva stb.), ezzel megkenni a beiglit. |
|
Pozsonyi diós és mákostekercs (beigli)
Mind a tészta, mind a töltelék a pozsonyi kifli előírása szerint készül.
A tésztát 40% helyett 50% zsiradékkal készítjük.
A töltelék 15-20%-kal több lehet, mint amennyi a megtöltésre kerülő tészta súlya.
Hibalehetőségek
Mitől repedhet ki a beigli?
- A tészta és a töltelék puha, lágy
- Kelleténél több a cukor a töltelékben
- A tészta elkelt
- Hideg a sütőtér
Miért nem erezett a kenési felület?
- A tésztát gyorsan kelesztettük
- Az első kenés még nem száradt meg és már rákentük a másodikat
- Zsiradékszegény a tésztánk
|
[6-1]
|