[6-1]
elg gyors kz kell, na majdcsak menni fog! puszmuc |
de, j, kiprblom! A Nagymamm ksztett gyermekkoromban szaloncukrot , finom volt!
Unokk mg nem ettek ilyent, csak boltit. puszmuc |
Szaloncukor recept |
 |
Szaloncukor
|
Hozzvalk: |
Egy tiszta, p zomnc lbasba tegynk fl kil cukrot s hozz 10 evkanl vizet. |
Elkszts: |
Tegyk a tzhelyre s folytonos kavars mellett attl fogva, mikor felforr, fzzk 7-8 percig. Ez alatt ksztsnk el egy mrvnylapot, vagy ha az nincs, egy nagy porcelntortalapot; aztn 1-2 mlytnyrt, egy gmblyalj poharat, egy kanalat, 1-2 asztali kst s a gymlcsesszencikat, citrom- vagy narancslevet, vagy feloldott citromsavat, vagy rumesszencit, szval, amivel zesteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig ftt a cukor, akkor tegyk meg vele a kvetkez prbt: tegynk a tnyrba egy kanllal a fv cukorbl, s a pohr aljval drzsljk. Ha fehredik, srsdik a drzsls utn, akkor azonnal vegyk le a tzrl, s kanalanknt tegyk a tnyrba, a pohrral folyton drzslve. Mikor mr kiss srsdik, kavarjuk bele tetszs szerint az zestket. Ekkor gyorsan tegyk a mrvnylapra, s ott is gyorsan drzsljk tovbb, ameddig olyan sr tmegg vlik, hogy kssel vagy kzzel ujjnyi vastag ngyzetformra alakthatjuk. Ha kihlt, azonnal vgjuk fel szaloncukor nagysg ngyszgdarabokra. |
Csomagoljuk be elbb puha viaszos paprba, aztn sznes hrtyapaprba, mint ahogy szoks. A gymlcs-esszencikat szksg esetn helyettesthetjk 2-3 kvskanlnyi lekvrral is. |
Forrs: |
|
|
Eddig mindig tejjel ksztettem az leszts kovszt a beiglihez, most kiprblom a tejfelest.
Elmondom majd hogy zlett! Mindmegette? sszes csaldtag!
puszmuc |
Beigli
Hozzvalk:
Tszta:
1,5 dl tejfl,
20 g lesztõ,
1 tojs
50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
porcukor, csipet s
|
Elksztse: A tejflt langyosra melegtjk,
beletesszk a tojst, elkeverjk, majd belemorzsoljuk az lesztõt. 50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat/margarint, megszrjuk a tetejt 5 dkg porcukorral, 1 csipet sval, majd hozzadjuk az lesztõs tejflt
s sszegyrjuk. 4 cipt formlunk belõle, fliba csomagoljuk, s msnapig a hûtõszekrnybe rakjuk.
Ditltelk:
5 dkg mazsola 3 cl rumba ztatva
1 vanliard kikapart belseje,
30 dkg porcukor 3/4 dl tejjel elkeverve,
40 dkg darlt di
A cukros tejet felforraljuk, hozzadjuk a vanlit s a rumba ztatott mazsolt, majd a tûzrõl lehzva beleszrunk 40 dkg darlt dit (ha tl lgy, zsemlemorzst tesznk hozz) s langyosra hûtjk.
Mktltelk:
5 dkg mazsola 3 cl rumba ztatva
20 dkg porcukor 1 dl vzben felforralva,
20 dkg darlt mk
A cukros vizet felforraljuk, majd a tûzrõl lehzva hozzadjuk a mkot s a mazsolt,
1 citrom reszelt hjt s levt, langyosra hûtjk.
Gesztenyetltelk:
50 dkg gesztenyemassza,
rum/rumaroma,
kevs vanlis cukor,
Mindezt kikeverjk (lehet beletenni mazsolt, reszelt citrom/narancshjat, narancsaromt)
Trtltelk:
50 dkg tr,
zls szerint cukor/mz/destõszer,
vanlis cukor,
reszelt citrom- s narancshj,
mazsola,
1 tojs s 1 tojs srgja,
Mindezeket sszekeverjk /ha nagyon hg, akkor egy kis bzadart kevernk hozz, ha nagyon kemny, akkor egy kis tejflt)
A cipkat lazn tgyrjuk, egymst kvetõen lisztezett munkalapon 5 mm vastag tglalapokra nyjtjuk. Megkenjk a lapot tojsfehrjvel,
elsimtjuk a tltelk felt, szabadon hagyva a hosszabbik felnl 2-3 cm szles svot. Megszrjuk mazsolval. A rvidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es cskot, majd feltekerjk. Stõpaprral blelt stõlapra
tesszk. Ugyangy jrunk el a msik 5 cipval is. Megkenjk a tetejket
tojssrgjval, s fl rig pihentetjk (vagy egy kicsit tovbb, ha addig a tojssrgja nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjk
tojsfehrjvel, s jabb 1/2-3/4 rt pihentetjk. A tekercsek tetejt-oldalt sûrûn megszrkljuk, hogy ne repedjen szt.
Elõmelegtett stõben stjk kb 40 percet. Az elsõ 20 percben nem szabad az ajtt kinyitni. Tepsiben hagyjuk kihûlni. Jl tûri a mlyhûtst is.
Megjegyzs:
6 rd lesz belõle. Ha valaki szereti a klnlegeset,akkor meg lehet prblni
pudingos/gymlcss tltelkkel is.
2 vanlis pudingport meg kell fõzni 7-8 dl tejjel, majd mg forrn belekeverni 1-2 mark aprra vgott aszalt gymlcst (srgabarack, fge, datolya, szilva stb.), ezzel megkenni a beiglit. |
|
Pozsonyi dis s mkostekercs (beigli)
Mind a tszta, mind a tltelk a pozsonyi kifli elrsa szerint kszl.
A tsztt 40% helyett 50% zsiradkkal ksztjk.
A tltelk 15-20%-kal tbb lehet, mint amennyi a megtltsre kerl tszta slya.
Hibalehetsgek
Mitl repedhet ki a beigli?
- A tszta s a tltelk puha, lgy
- Kelletnl tbb a cukor a tltelkben
- A tszta elkelt
- Hideg a sttr
Mirt nem erezett a kensi fellet?
- A tsztt gyorsan kelesztettk
- Az els kens mg nem szradt meg s mr rkentk a msodikat
- Zsiradkszegny a tsztnk
|
[6-1]
|